Recepty

Čalamáda

Keďže je obdobie nakladania zeleniny, ponúkame Vám jednoduchú čalamádu. Narežeme si kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibuľu na kolieska,papriku na pásiky a mrkvičku na kolieska. Všetko spolu vsypeme do väčšej plastovej nádoby a premiešame. Zeleninu zalejeme octom,cukrom a balíčkom nakladača. Premiešame a necháme odpočívať 24 hodín zakryté. Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.
Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov. V odmerke vedľa si zlejeme prirodzenú šťavu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe. Touto šťavou zalejeme poháre s čalamádou. Natlačíme nie na tuho,ale ani nie na riedko, tak akurát. Zaliatu čalamádu zaviečkujeme a každú zaváraninu sterilizujeme len na chvíľočku,aby sa vrchnáky prichytili. Po bode varu sterilizujeme ešte 7 minút. Po vybratí poháre pootáčame hore dnom,aby sme mali istotu,že ani jeden netečie a že sú vrchnáky dobre prichytené. Asi po 15 minútach pootáčame a skontrolujeme. Potom si už len zaváraninu ozdobíme a odložíme. 

Suroviny

  • 2 kg hlávkovej kapusty
  • 2 kg uhoriek
  • 2 kg papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 l octu
  • 1 balíček nakladača Deko
  • 250 g kryštálového cukru

Máte recept, o ktorý sa chcete podeliť?

Tak neváhajte a napíšte nám.

Ochutnajte aj dalšie recepty

Čokoládový hrnčekový koláč

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, prídáme múku, olej, granko a...

Zobraziť celý recept

Zapekané karé

Plátky mäsa umyjeme, osušíme a vyklepeme, mäso z oboch strán posypeme...

Zobraziť celý recept

Pečené plnené zemiaky

Zemiaky prekrojíme na polovice a stred vydlabeme tak, aby vznikli košíčky hrubé asi...

Zobraziť celý recept